Ninelerimiz doğru söylüyormuş

Tarih: January 15, 2015 Kategori: , ,
Ninelerimiz doğru söylüyormuş

Ninelerimizin dedelerimizin “Yağmur yağacak galiba; dizlerim fena ağrıyor ” şeklindeki tahminlerinin şehir efsanesi olmadığı bilimsel olarak kanıtlandı.



Ninelerimiz doğru söylüyormuş
Soğuk ve yağmurlu havada basıncın düşmesine bağlı olarak eklemlerdeki dokularda baskı meydana geliyor. Sonucunda da diz, sırt, kol ve bacak ağrıları oluyor

The Journal Pain adlı bilimsel dergide yayınlanan kronik ağrı ile havanın bağlantısını inceleyen bir çalışmada, eklem ağrısı ile hava değişimi arasında bağlantı olduğu ortaya kondu. Soğuk ve yağmurlu havada artan ağrının barometrik basınca bağlı olduğunu söyleyen Okan Üniversitesi Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Bölümü'nden Yrd. Doç. Dr. Gamze Şenbursa, "Barometrik basınç  bizi çevreleyen atmosferin ağırlığıdır. Eklemlerimizin etrafındaki dokuları esnek ve şekil değiştirebilir bir balon olarak düşünecek olursak, yüksek barometrik basıncın vücudumuza dışardan uyguladığı itme, dokuların şekil değiştirmesine neden olmaktadır. Havanın kötü olduğu durumlarda barometrik basınç düşer. Bu düşük basınç, dokuların genişlemesine ve eklemlerdeki basıncın artmasına neden olmaktadır. Mikroskobik ve neredeyse fark edilemez olan bu olayı vücudumuz algılar" dedi.

AĞRIYAN BÖLGEYİ ILIK TUTUN 

Dr. Şenbursa ağrıyı gidermek için yapılması gerekenleri şöyle sıraladı:

Ağrı kesici kullanın: Özellikle kireçlenmesi olanların hava değişimleri sırasında ağrı kesici kullanmaları belirtilerin azalmasına yardımcı olur.

Ilık tutun: Oda sıcaklığında bulunmak ya da bulunduğunuz yeri önceden ısıtmak ağrının artmasına engel olur. Ancak ekleme direkt olarak sıcak uygulama yapılmaz.

Bolca hareket edin: Soğuk havada dışarı çıktığınızda egzersiz yapmak eklemlerinizdeki katılığın azalmasını sağlar.

Sakin olmaya çalışın: Kronik ağrısı olan birçok insan gergin, sinirli ve depresiftir. Beynimiz aynı anda birçok duyguyu algılayabilir. Bu yüzden uykunuzu düzenlemek, kafanızı boşaltmak, egzersiz yapmak modunuzu yükseltmeye yardımcı olur.

BİLİMSEL OLARAK KANITLANDI 

Eklemlerimiz ağrımaya başladıysa, bu durum havanın daha da kötüleşeceğinin belirtisi olarak yorumlanıyor. The Journal Pain dergisinde yayınlan bilimsel bir çalışma, bu iddianın söylentinin ötesine geçerek bilimsel bir gerçek olduğunu ortaya koyuyor.

Bu Yazıyı Beğendinizmi?

Paylaş : Facebook Twitter Google Plus Pinterest Tumblr
Sayfa Başına Dön