Katı gıdalarla gelen ölümcül tehlike

Tarih: April 06, 2015 Kategori: , ,
Uzmanlar, 6 ay ve 3 yaş arası bebekleri olan aileleri uyardı.
Bebeğiniz büyümeye başladı ve artık anne sütünün yanı sıra katı gıdayla da beslenmesi gerekiyor. İşte bu evrede uzmanlar, anneleri uyararak bebeklerine verecekleri katı gıdaların aynı zamanda çocuklarının ölümüne neden olabilecek bir tehlike olabileceğini belirtiyor. Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Cerrahisi Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Aydın Yağmurlu, yabancı cisim aspirasyonlarının Türkiye’de en sık karşılaşılan hastalıklar arasında yer aldığını dile getirerek, “Bebeklerin soluk borularına gıda veya minik oyuncak parçaları kaçırmaları çok ciddi sağlık sorunlarını da yanında getiriyor” dedi.
“Kuruyemişleri iyice ezip verin”
Yabancı cisim aspirasyonlarının en sık 6 ay ve 3 yaş arasında çocuklarda görüldüğüne dikkat çeken Prof. Dr. Yağmurlu, “Çocuk doktorları bebeklerin 6’ncı ayından sonra ceviz, fındık, meyve, peynir ve yoğurt gibi katı gıdalar verilmesini tavsiye eder. Ancak, ailelerde bu gıdaları çocuklarına iyice ezip vermek yerine küçük parçalar halinde tüketmelerine neden oluyor. Bebeklerin yutma fonksiyonlarında tam gelişme sağlanmadığı için gıdalar, soluk borularına kaçırabiliyor. Çocukların en çok kaçırdığı yiyecekler ise kuruyemişler oluyor” diye konuştu.
Minik oyuncak parçaları tehlike saçıyor
Katı gıdalarda olduğu gibi minik oyuncak parçalarının da bebeklerin soluk borusuna kaçtığını dile getiren Prof. Dr. Yağmurlu, şunları söyledi: “Böyle bir durum olduğu zaman bebek, boğulma ve kesintisiz öksürükle karşı karşıya kalıyor. Çocuğun soluk borusuna bir şey kaçtığı anlayamayan aile, bebeğinin üşüttüğünü zannedip gereksiz antibiyotik kullanımına da neden oluyor. Soluk borusuna yabancı cisim kaçan bebeklerde akciğer enfeksiyonları oluşuyor ve çocuk çok ciddi rahatsızlıklarla karşı karşıya kalıyor. Bazı zamanlar da bu durum bebeklerin ölümüne de neden olabiliyor. Böyle bir tanı koyulan çocuğun ise uyutularak hemen ameliyata alınması gerekiyor.”(SEMA AKBAŞ / TRTTURK COM)
Lütfen Haber Hakkında Yorumunuzu Belirtiniz .

Bu Yazıyı Beğendinizmi?

Paylaş : Facebook Twitter Google Plus Pinterest Tumblr
Sayfa Başına Dön