Nefes Kesen Olay Gaziantep'te Gerçekleştirildi

Tarih: April 22, 2016 Kategori: , ,
(Ulusal Medikal Kurtarma Ekibi) Gaziantep’teki İl İl Sağlık Müdürlüğü’ndeki sağlık personeline yönelik oluşturduğu uygulamalı eğitim tatbikatı gerçeğini aratmadı.

Gaziantep İl Sağlık Müdürlüğü’ne ait geniş bir alanda gerçekleşen uygulamalı eğitim 4 etaptan oluşuyor. Trafik kazası, deprem, yangın ve zehirlenme gibi olaylarda yaralananlara ilk müdahalenin yapıldığı eğitime 28 sağlık personeli katıldı. Katılımcılar bazen trafik kazasında araca sıkışmış yaralıya müdahale ederken, bazen ise depremde enkaz arasında kalan yaralılara ilk müdahaleyi yaparak ambulanslara taşıdılar. Eğitimin sonunda başarı gösteren sağlık personellerinin UMKE sertifikası alacağı belirtildi.

112'den Sorumlu İl Sağlık Müdür Yardımcısı Dr. Selim Taşdemir’in de yerinde takip ettiği eğitime katılan sağlık personelleri en zor şartlardaki çalışmalara tabi tutuldu. Eğitimlerde başarı gösteren ekibin, meydana gelebilecek herhangi bir afet durumunda, patlama olayında veya büyük trafik kazalarında görev alacaklarını belirten Taşdemir, "Personelimiz her türlü zor koşullarda görev yapabilecek şekilde yetişiyorlar. Uzman eğitmenler, yeni arkadaşlarımızı hazırlıyorlar. Sağlık çalışanlarımız burada değişik etaplarda başarı gösterdikten sonra belge alarak UMKE üyesi olabiliyor" dedi.

Gaziantep İl Sağlık Müdürlüğü Afet Birim Sorumlusu Mustafa Oğul ise, bir nevi tatbikat şeklinde gerçekleşen bu uygulamalı eğitimin 5 etaptan oluştuğu dikkat çekti. Oğul, " Eğitim etaplarının birincisinde trafik kazasını konu alarak, toplumsal olaylara müdahalenin nasıl yapılması gerektiği anlatılıyor. Arkadaşlarımız bu tarz durumlarda, kaos ve kargaşayı önleme açısından olayı nasıl yönetebileceklerini öğreniyorlar. Sonrasında enkaz etabımız var. UMKE, hepimizin bildiği gibi afet ve olağan dışı durumlarda özellikle deprem gibi durumlarda önemli rol alıyor. Sağlık personelimiz, bu tatbikatlarla bu tarz olaylarda karşılaşacakları olumsuz durumların nasıl üstesinden gelebilecekleri deneyimini kazanıyorlar. Bölgemiz malum sanayi şehri, patlamalarla ilgili çok fazla vakayla karşılaşıyoruz. UMKE personeli olay yerinde yanık vakalarında nasıl davranmaları gerektiğini ve ne gibi zorluklarla karşılaşacaklarını bu etapta öğreniyor. Aynı zamanda ekiplerimiz ileri yaşam desteği etabında da deneyim kazanıyorlar. Son olarak da malumunuz kimyasal silahın kullanıldığı Suriye'nin sınır ülkesiyiz. KBRN dediğimiz Kimyasal, Biyolojik, Radyolojik ve Nükleer olaylarda nasıl müdahale etmelerini öğrenecekleri etap var. Şu anda 28 sağlık personelimiz UMKE eğitimi alıyor. Bu arkadaşlarımızın da katılımıyla Gaziantep’te 90 UMKE Timi olacak" şeklinde konuştu.
kaynak:megahaber27

Bu Yazıyı Beğendinizmi?

Paylaş : Facebook Twitter Google Plus Pinterest Tumblr
Sayfa Başına Dön