Binbir zahmetle topluyorlar! Adeta kapışılıyor...

Tarih: August 06, 2016 Kategori: , ,
Doğu Akdeniz'de doğada yetişen ve dikenleri nedeniyle toplanması zahmetli olan dikenli incirin hasadına başlanırken, ürünler tezgahlardaki yerini aldı. Dikenli incir satıcısı Karakoyun "Vatandaşlardan gelen talep oldukça iyi. Günlük yaklaşık 100 kilo satıyoruz" derken, Çiftçi Karabıyık ise "Dikenli incirin üzerindeki dikenlerin batması nedeniyle iki defa hastaneye gittim. Herkesin yapabileceği bir iş değil" dedi.

Doğu Akdeniz'de kendiliğinden yetişen ve  çiftçilerin son yıllarda ekonomik değerini fark ederek satışını yoğunlaştırdığı  dikenli incirin zorlu hasat süreci başlarken, ürünler de tezgahlardaki yerini  aldı.

Halk arasında "pabuç inciri" veya "kaynana dili" olarak da bilinen ve  yabani bir tür olan dikenli incir, sıcak kesimlerde yetişen, yaz aylarında  olgunlaşan kaktüslerden toplanıyor. Dikenli olması nedeniyle hasat sırasında özel  bir dikkat gerektiren bu meyve, genellikle sabah erken saatlerde toplanıyor.

Sabahın ilk ışıklarıyla kaktüs bitkisinin yetiştiği dere kenarlarının  yolunu tutan çiftçiler, meyvenin üzerinde bulunan dikenlerin uçmaması ve battığı  yerden zorlukla çıkarılması nedeniyle meyveleri büyük bir hassasiyet içerisinde  maşa yardımıyla topluyor.

KİLOGRAMI 3 LİRA

Sindirim sistemi rahatsızlıklarına iyi geldiği bilinen dikenli incir, toplandıktan sonra tezgahlarda kilogramı 3 liradan satışa sunuluyor.

Kırmızı, sarı, turuncu renklerdeki kabuğuyla dikkat çeken incir,  zahmetine rağmen tadıyla da hemen herkesin büyük beğenisini topluyor.

Pazarda dikenli incir satan Zülfinaz Karakoyun, AA muhabirine yaptığı  açıklamada, dikenli incirin toplanmasının ve meyvenin kabuğunun soyulmasının zor  olmasına rağmen tadının çok güzel olduğunu söyledi.

Sabahın erken saatlerinde eşiyle dere kenarlarında dikenli incir  topladıklarını ifade eden Karakoyun, şöyle konuştu:

"Sabah saatlerinde incirin üzerindeki kılcal dikenler kapanmış oluyor.  Güneşin çıkmasıyla beraber çiçek gibi dikenler ortaya çıkıyor ve toplanması  oldukça zor oluyor. Ne kadar kalın giyinseniz de dikenler batıyor ve vücuttan  çıkarılması güç oluyor. Bu nedenle hasat için sabah saatlerini tercih ediyoruz.  Daha sonra topladığımız meyveleri iyice yıkadıktan sonra pazarlardaki tezgahlarda  satışa sunuyoruz. Zahmetli hasadının ardından tezgahlardaki yerini alan incir,  tadıyla vatandaşların beğenisini kazanıyor. Vatandaşlardan gelen talep oldukça  iyi. Günlük yaklaşık 100 kilo satıyoruz." diye konuştu.

Çiftçi Mustafa Karabıyık da yıllık bir ton dikenli incir sattığını  kaydetti.

Yıllardır bu işi yaptığını ifade eden Karabıyık, "İncirin üzerinde  bulunan dikenlerin batması nedeniyle iki defa hastaneye gittim. Herkesin  yapabileceği bir iş değil. Normalde pazarda marul, ıspanak satıyorum. Dikenli  incirin mevsimi geldiğinde bu işe yoğunlaşıyorum." dedi.

Kumarlı köyünden topladığı inciri pazarda satan Kazım Direk ise her  sezon yaklaşık 2-3 ton incir sattığını, vatandaşların birçok faydası olan bu  meyveyi çok fazla tercih ettiğini belirtti.
kaynak:milliyet

Bu Yazıyı Beğendinizmi?

Paylaş : Facebook Twitter Google Plus Pinterest Tumblr
Sayfa Başına Dön