Meşhur Gaziantep Tava Yemeği Tarifi

Tarih: January 26, 2022 Kategori: , , , , , ,

Gaziantep yöresine ait olan bu tava yemeği, genel olarak evde hazırlanıp fırınlara gönderilerek yaptırılır. Pratik olması evde pişirilmesine gerek duyulmadığı içindir. Yemeğin yanına fırınlarda yapılan çarşı ekmeği, tırnaklı pide gibi isimleri olan ekmekle beraber çok lezzetli bir yemeğe dönüşmesi nedeniyle tercih edilir.


Antep Tava Tarifi İçin Malzemeler

3 adet patlıcan

3 adet patates

4 adet soğan

5 adet yeşilbiber

3 adet domates

750g kuzu kuşbaşı

9 diş sarımsak

Sosu için;


1 yemek kaşığı domates salçası

1 tatlı kaşığı biber salçası

1 yemek kaşığı kekik

1 tatlı kaşığı pul biber

1 çay kaşığı kimyon

1 çay kaşığı karabiber

1 tatlı kaşığı dolusu tuz

1,5 su bardağı su

1 çay bardağı zeytinyağı


Antep Tava Tarifi Nasıl Yapılır?


İlk olarak patlıcanlarımızı bekleteceğimiz suyu hazırlayalım. Bunun için geniş bir kap içerisine suyu dolduralım ve birazda tuz ekleyerek karıştıralım.

Daha sonra patlıcanlarımızı alacalı bir şekilde soyalım ve küp küp doğrayalım.




Sonrasında hazırladığımız tuzlu suya alarak bekletelim. Kabın üzerine kapak kapatarak patlıcanlaın suyun üzerine çıkmasını engelleyebilirsiniz.

Patateslerimizin kabuğunu soyalım ve küpler halinde doğrayalım. Ancak çok küçük doğramamaya dikkat etmelisiniz.

Soğanlarımızı, biberlerimizi ve domateslerimizi de yine çok küçük olmayacak şekilde küpler halinde doğrayalım. Yeşil biber kullanmak istemiyorsanız yerine kapya biberde kullanabilirsiniz.

Doğrama işimiz bittikten sonra fırın tepsimizin bir kenarına etlerimizi alalım.




Daha sonra patlıcanlarımızı, patateslerimizi, yeşil biberlerimizi, soğanlarımızı ve domateslerimizi de tepsiye alalım.

Sarımsaklarımızı da ilave ettikten sonra yemeğimizin sosunu hazırlayalım.

Bunun için uygun bir kap içerisine domates salçası, biber salçası, kekik, pul biber, kimyon, karabiber, tuz, su ve zeytinyağını alarak pürüzsüz olacak şekilde tel çırpıcı yardımı ile karıştıralım.

Hazır olan sosumuzu tepsimize boşaltalım ve sosun et ve sebzelerle iyice karışması için elimizle malzemelerimizi güzelce harmanlayalım.

Yemeğimizin üzerini sar pişir ile kapatalım ve önceden ısıttığımız 200°C fırında yaklaşık 1 saat kadar pişirelim.

Süre sonunda pişen yemeğimizi fırından alalım, sar pişiri üzerinden çıkartalım.

Yemeğimizin üzerinin kızarması için tekrardan üzeri açık bir şekilde fırına verelim ve 30 dakika daha pişmeye bırakalım.

Fırından aldığımız Antep Tavamız servise hazır. Deneyeceklere afiyet olsun.




Antep tava yanına ne gider?

Antep tava yanına ilk tercihinizin pirinç pilavından yana olmalıdır.

Pirinç pilavı yapmak istemiyorsanız bulgur pilavı da diğer bir seçenek olabilir.

Pilav yapmak istemiyorsanız fırında makarna ya da soslu makarna da Antep tavanız ile güzel gidecektir.

Yemeğinize bol yeşillikli bir salata ile de eşlik edebilirsiniz.

Antep tava kaç kalori?

1 porsiyon Antep tava yaklaşık olarak 430 kaloriye denk gelmektedir.

Bu Yazıyı Beğendinizmi?

Paylaş : Facebook Twitter Google Plus Pinterest Tumblr
Sayfa Başına Dön