Bebeğinizin Gece Uykusu

Tarih: January 21, 2011 Kategori: , , ,
Bebeğinizi gündüz uyandığında zorla uyutmaya çalışmayın ki gece az uyansınlar.
Gece uykuları nasıl ayarlanmalı?
Yenidoğan döneminde bebeğin gece ve gündüz emmesi gerekiyor. Yani bebek acıktıkça emiyor ve genellikle de uyuyor. İlk ayın sonunda bebekler gündüz saatlerinde uyanık kalmaya başlarlar. Gündüz uyanık kaldıkları saatlerde zorla uyutmaya çalışmayın ki, gece uyanmaları az olsun. Gece uykuları bebekler arasında çok farklılık gösterir. Bebeklerin ilk 6-9 aya kadar gece uyanıp beslenmeleri normaldir. Bebeklerin uykusunu ayarlamak konusunda çeşitli yaklaşımlar vardır.

Dört aylık olan bebekleri ağlatarak uykuya alıştırma önerilerinden, aylarca anne-baba koynunda bırakma önerilerine kadar her türlü yaklaşımı duymuşsunuzdur. Bu konuda çok kuralcı olunmamalı ve bebek iyi gözlemlenmelidir. Temas isteyen bebekler uykuya zor dalarlar, çok ağlamak da onları küstürür.

Bazı bebekler ise 2. aydan itibaren 5-6 saatlik gece uykularına başlarlar. Özellikle 9-18. aylarda bebeğin uykuları yine değişebilir ve kesintili hale gelir. Bu durum, çalışan anne-baba için çok zorlayıcı olabilir. Bebek büyüdükçe uykuya yatma rutini yaratmak faydalı olabilir. Örneğin; bebeğinizin uyku düzeni değiştiyse, her gece aynı saatte evin ışıklarını kapatın, sesleri kısın, konuşmaları azaltın, bebeğe banyo yaptırıp arkasından da masaj yaparak yatırabilirsiniz. 9-12 aylık bebeklere çok basit uyku hikayeleri de anlatılabilir. Tabii bu kadar hazırlıktan sonra kendinizi bebekten önce uyumuş bulabilirsiniz!

Bu Yazıyı Beğendinizmi?

Paylaş : Facebook Twitter Google Plus Pinterest Tumblr
Sayfa Başına Dön