Baklavanın Başkenti ’ulusal Baklava Standardını’ Belirledi

Tarih: February 15, 2015 Kategori: , , ,

Türk Standartları Enstitüsü (TSE), Gaziantep Sanayi Odası ve Gaziantepli ünlü baklavacılarla yaptığı çalışma sonucunda, baklavanın ulusal üretim standardını belirledi.’Türk Baklavası Standart Tasarısı’ hazırlığı yapan TSE teknik ekibi, tasarıya son şeklini vermeden önce baklavanın başkenti Gaziantep’te, Antep baklavasının uluslararası coğrafi işaret tescilini alan Sanayi Odası temsilcileri ve ünlü baklava üreticileriyle bir araya geldi. Yapılan çalışma sonucunda, Türk baklavasında kullanılması gereken malzemeler ve hazırlanış esaslarının nasıl olması gerektiği belirlendi.

GSO Yönetim Kurulu Başkanı Adil Konukoğlu ve baklavacılardan oluşan bir grup, 18 Şubat Çarşamba günü 
Ankara’da yapılacak TSE Teknik Kurul Toplantısı’na katılacak. Toplantıda, söz konusu baklava tasarısı "Türk standardı" olarak yayımlanmak üzere görüşülecek. Nihai kararın verilmesiyle birlikte, TSE’nin "Türk baklavası standardı" tüm Türkiye’de uygulanmış olacak. Gaziantep’in baklava ile özdeşleşen bir kent olduğunu vurgulayan GSO Yönetim Kurulu Başkanı Adil Konukoğlu, yaptığı açıklamada, kentte baklava imalatının asırlardır dededen toruna geçtiğini, Türkiye’nin en eski ve meşhur baklava ustalarının Gaziantepli olduğunu söyledi.

GSO’nun yaptığı başvuru sonucunda "Antep Baklavası" coğrafi işaretini Türkiye’de 2007 yılında aldıklarını, böylece üretim metodu, Antep fıstığı, şerbet tarifinden kullanılacak tepsisine kadar her şeyiyle tescilini aldıklarını anımsatan Konukoğlu, uluslararası coğrafi işaret tescilini de 
AB’den 2013 yılında aldıklarına işaret etti."SEKTÖRÜN GELECEĞİ İÇİN ÖNEMLİ"Bir ürünün standardının ve geleneksel özellikteki üretim metodunun korunmasının önemine dikkati çeken Konukoğlu, bu sayede ürüne pazarlama gücü katılacağını, gerçek üreticilerin korunacağını ve tüketicilerin yanıltılmasına engel olunacağını, ülke ekonomisine de katkı sağlanacağını belirtti. Baklavanın ABD’den Avrupa ülkelerine, Rusya’dan Asya ülkelerine kadar birçok ülkeye ihraç edildiğine dikkati çeken Konukoğlu, şunları kaydetti:“Yurt dışında da Gaziantep’in simgesi haline geldi. Baklava söylendiğinde, hemen Gaziantep akla geliyor. Bu nedenle baklavanın kendine özgü üretim metodu ve malzemelerin korunması, sektörün geleceği için önemli rol oynuyor.

Sektörde bugüne kadar istenilen düzeyde bir standart belirlenmemişti. Oysa baklava yapımında kullanılacak her bir malzemenin seçimi ve her bir aşaması ayrı bir özen ister. TSE yetkililerine, Türk baklavası standardı getirecekleri için sektör adına teşekkür ediyorum. Standardın uygulanması, sektörün genelinde baklava kalitesinin korunması ve genç kuşaklara aslına uygun olarak aktarılması açısından büyük önem taşıyor."Konukoğlu, TSE tarafından belirlenen baklava standardına ilave olarak, GSO tarafından AB tescili alınan Antep Baklavasının ise Gaziantep standardında yöresel özellikleri öne çıkan imalat kalitesi ile daha üst segmentte bulunduğunu sözlerine ekledi.

Bu Yazıyı Beğendinizmi?

Paylaş : Facebook Twitter Google Plus Pinterest Tumblr
Sayfa Başına Dön