Antibiyotik Kullanımında Gaziantep Türkiye Şampiyonu

Tarih: March 18, 2015 Kategori: , ,

Sağlık Bakanlığı verilerine göre antibiyotik kullanımında Gaziantep Türkiye şampiyonu oldu. Ayrıntılar haberimizde


 Doğru ilaç kullanımı, öncelikli olarak halkın sağlığını ve toplumun çıkarını gözetir.
  Sağlık Bakanlığı tarafından, Gaziantep'te 2011 ve 2012 yılları arasında yapılan incelemelerde antibiyotik kullanım oranının yüzde 57 civarında olduğu ve  bu oranla Türkiye'de ilk sırayı aldığı gözlenmektedir.
Doğru ilaç kullanımı, her bir ilaç için uygun dozun ve uygulama süresinin belirlenmesi ve uygun reçetenin yazılması ile başlar.  İlaçların nasıl, hangi dozda,  hangi sıklıkta (günde 2 defa, 12 saat arayla),  ne kadar süre (kaç gün) kullanılacağı ve hangi koşullarda saklanacağı hastaya tam olarak anlatılmalı ve hasta/hasta yakını tarafından eksiksiz olarak uygulanmalıdır.
Günümüzde ise özellikle antibiyotiklerin gereksiz kullanımı önemli bir sağlık sorunu olarak karşımıza çıkmaktadır. Yani gerçekten antibiyotik kullanmamız gereken hastalıklarda gereksiz yere antibiyotik kullandığımız için ve çoğu zamanda doktora hiç gitmeden eczaneden daha önce iyi geldiğine inandığımız yada konu komşumuz tarafından önerilen antibiyotiği satın aldığımız için vücutta o ilaca karşı direnç gelişiyor ve gerçekten ilaç kullanmamız gereken durumda ise işe yaramıyor. Yanlış antibiyotik kullanımı hastane mikropların da ciddi seyirli hasta oranlarının artmasına, tedavinin işe yaramamasına, hatta ölümlere yol açmaktadır. Ayrıca şunu da belirtmek isterim ki; Antibiyotik kullanımı Nezle ve Grip gibi hastalıklarda etkisizdir.
Gelecek nesillerimizin koruyucuları anne adaylarımızın ve emziren annelerimizin bebeğe zarar vermeyecek antibiyotiklerin seçimine dikkat edilmesi gerekmektedir. Anne adaylarımızın kendilerinin ve bebeklerinin sağlığı için, doktorlarını durumları hakkında uyarmaları ve her ateşli durumda antibiyotik alınmaması, başlıca dikkat edilmesi gereken konular arasında gelir.
Sadece antibiyotik kullanımı için değil basit olarak gördüğümüz bir baş ağrısında bile lütfen doktor önermeden ilaç kullanmayalım. Özelliklede çocuklarımıza başlanan ilaçlarda ilaç bitene kadar kullanmaya devam edelim. Çocuğumun ateşi düştü tamam iyileşti diye düşünmeyelim, bu şekilde düşünerek ilaçları tam kullanmazsak eğer, daha sonra daha ciddi hastalıklarla karşılaşabiliriz.
İlaç dışı gıda takviyesi, bitkisel ürün gibi tedaviye yönelik diğer ürünlerin bilinçsiz kullanımından kaçınılmalıdır.
Şapka altında saklanan ilaçların kullanım süreleri artık bitti!
Bilinçli ve uygun ilaç kullanımının yaygınlaştırılmasında doktorlar kadar toplumun da bilgilendirilmesi ve eğitilmesi gereklidir.    

Bu Yazıyı Beğendinizmi?

Paylaş : Facebook Twitter Google Plus Pinterest Tumblr
Sayfa Başına Dön