Gaziantep Kuru Dolma -Tarifi

Tarih: February 18, 2022 Kategori: , , , , ,
Gaziantep mutfağının eşşiz lezzetlerinden birisidir kuru dolma.
Gaziantep usulü kuru patlıcan dolmasının en güzel tarifini burada bulabilirsiniz.
Sizlere Özel Ayrıntılı Tarifi sunmaktayız.Kolay gelsin Hanımlar..




Patlıcan Dolması İçin Malzemeler:

  • 1 dizi kuru patlıcan (12 Adet),
  • 200 gr orta yağlı kıyma ( yada 1 çay bardağı zeytinyağı),
  • 1 orta boy kuru soğan,
  • 5 diş sarımsak,
  • 1 su bardağı pirinç,
  • 2 yemek kaşığı salça (Kesinlikle antep salçası olmalı),
  • 1 tatlı kaşığı Limon tozu (veya limon suyu) veya 1 yemek kaşığı sumak ekşisi,
  • 1 Çay kaşığı karabiber ve pul biber,
  • 1 Tatlı kaşığı tuz,


    Dolmanın sosu için:

    • 1 yemek kaşığı salça,
    • 1 çay kaşığı limontuzu yada  sumak ekşisi,
    • 1 çay kaşığı tuz,
    • 4 yemek kaşığı zeytin yağı,
    • 1 lt Kaynar su.



      Kuru Patlıcan Dolması Yapılışı

      Kurulukların Hazırlanması

      Kuru patlıcanların ipini çıkarıp, kaynar su eklediğiniz tencerede 15-20 dakika kadar kaynatın.
      Patlıcanların ne çok sert, ne çok yumuşak olması lazım. (Tırnağınızı patlıcana batırdığınızda, tırnağınız patlıcana geçmeli) Kaynama işi bittikten sonta patlıcanları soğuk sudan geçirip, bir kenara alın.


      Harcının Yapılışı

      Pirinçleri iyice yıkayın ve yarım veya bir saat kadar ılık suda bekleterek süzün.
      Soğan ve sarımsakları ince ince doğrayın (Kesinlikle rendelemeyin!!! Çok ince olarak keskin bir bıçakla doğrayın).
      Pirinç, kıyma, soğan, sarımsak, salça (Antep Salçası) ve geri kalan tüm baharatları geniş bir kapta iyice karıştırın.
      Haşladığınız patlıcan ve biberleri hazırladığınız iç harcı ile doldurun (patlıcanların yarısından daha az iç koyun, yoksa dolmalar patlar) ağızlarını sıkarak, ağız tarafı içe bakacak şekilde tencereye sırayla dizin.


      Sos Yapılışı

      Bir tavaya zeytin yağını, yarım kaşık salçayı (Antep Salçası) koyup 3-4 dakika kavurun
      İçine sumak ekşisini, tuzu, sıcak suyu ilave edelim ve karıştırıp, kaynatalım.


      Dolmanın Pişirilişi

      Dizdiğiniz dolmaların üzerine, dolmaların üzerini kapatacak şekilde hazırladığımız soslu suyu gezdirip,
      Kaynayıncaya kadar yüksek ateşte, kaynadıktan sonra kısık ateşte pişmeye bırakalım, pirinçler iyice yumuşayıncaya kadar (40dk-60dk arası) pişirip,
      5-10 dakika dinlendirden sonra servis edebiliriz, afiyet olsun.


      Püf Noktaları

      Daha acı sevenler kıyma karışımına arzu ettikleri miktarda pul biber ya da isot da ekleyebilirler.
      Daha ekşi sevenler ise nar ekşisinin veya limon suyunun miktarını 1’er yemek kaşığı olarak değiştirebilirler.
      Antepte bu dolma bıçak kıymasından yapılmaktadır. Sizin ya da kasabınızın böyle bir mahareti varsa mutlaka bıçak kıymasıyla deneyin.
      İç harcını 1 gece önceden hazırlayıp gece boyunca buzdolabında dinlendirirseniz yağını ve baharatların çekerek daha da lezzetli bir hale gelir.

Bu Yazıyı Beğendinizmi?

Paylaş : Facebook Twitter Google Plus Pinterest Tumblr
Sayfa Başına Dön