Gaziantep Mutfağından
Ekşili Ufak Köfte Tarifi İçin Malzemeler
Köfte harcı için ;
- 2 su bardağından üç parmak eksik ince bulgur
- Yarım çay bardağı irmik
- 1 yumurta
- 2 yemek kaşığı un
- Varsa 200 gram kırmızı ya da beyaz kıyma
- 1 yemek kaşığı salça
- Pulbiber
- Tuz
- 300 gram yağsız dana kuşbaşı
- 3 su bardağı haşlanmış nohut
Sosu için ;
- 1 yemek kaşığı salça
- Yarım çay bardağı sıvı yağ
- 2 buçuk tatlı kaşığı kuru nane
Ekşili Ufak Köfte (Gaziantep Mutfağı) Tarifi Nasıl Yapılır?
- Köfte harcımız için bulgurumuzu çok az sıcak suda ıslıyoruz.
- Diğer malzemeleri de ekleyerek iyice yoğuruyoruz. Köfte harcımızın içine kırmızı ya da beyaz kıyma kullansak daha güzel olur. Ancak isteğe göre kullanmayabilirsiniz de.
- Elimizi ıslayarak nohut büyüklüğünde köfteler hazırlıyoruz.
- Bir tencerenin içine kaynar su koyarak üzerine boş kevgir yerleştiriyoruz.
- Kevgirin içine köfteleri koyarak kevgiri ara sıra sallayıp kaynayan suyun buharında 10-15 dakika kadar haşlıyoruz.
- Pişirme tenceremizin içine önceden ayrı ayrı haşladığımız et ve nohutu alıyoruz.
- Üzerini basacak kadar sıcak su ilave edip et ve nohutu kaynatıyoruz.
- Köftelerimizi de biraz daha suyla ilave edip pişmeye bırakıyoruz.
- Sosu için yağla salçayı tavada iyice kızdırıyoruz. Kuru nanesini de ilave edip sosumuzu yemeğimizin içine boşaltıyoruz.
- Tuzunu ve nar ekşisini de ilave ettikten sonra bir iki taşım kaynatıp altını kapatıyoruz.
- Su miktarı belirtmedim. Çok sulu çorba gibi bir yemek değil, çok kuru da değil. Suyunu kendi isteğinize göre ayarlayabilirsiniz.
- Uğraştırıcak gibi gözükse de yapımı kolaydır ve en çok sevdiğim Antep yemeklerindendir. Harika bir lezzet. Mutlaka denemenizi tavsiye ederim. Deneyeceklere kolay gelsin.