Büyük Tehlike Kapımıza Dayandı! Tüm Türkiye'yi Etkileyecek

Tarih: April 12, 2015 Kategori: , ,
Nisan ayında yaşanan kötü hava koşulları, üreticiyi vurdu. Meyve fiyatları geçen yıl olduğu gibi 3 katına çıkabilir..

Meteoroloji Genel Müdürlüğü’nün bu akşamdan başlayarak Pazar günü sabah saatlerine kadar bazı illerde kuvvetli don riski uyarısı yaptığını bildirilen açıklamada özellikle, “Kütahya, Afyonkarahisar, Eskişehir’in güneyi, Isparta’nın doğusu, Çankırı’nın batısı, Bursa-Kütahya, Ankara-Bolu, Ankara-Kırıkkale, Denizli-Muğla arasında bu gece; Afyonkarahisar-Uşak, Afyonkarahisar-Eskişehir, Kütahya-Bursa, Ankara-Kırıkkale arasında yarın gece kuvvetli don" beklendiği bildirildi.
TZOB Başkanı Şemsi Bayraktar, çiftçilerin don riskine karşı tedbirli olması, ürünlerini korumak için modern tarım tekniklerini uygulaması gerektiğini vurguladı.
Şemsi Bayraktar açıklamasında, meyve ağaçlarından badem, kayısı, erik ve kirazda başlayan çiçeklenmenin, Nisan ayıyla birlikte diğer meyve türlerinde de görüldüğünü belirterek, bugünlerde oluşacak kuvvetli bir donun özellikle meyve çiçeklerine zarar verebileceğini belirtti.
Bayraktar şu ana kadar donun Manisa’daki üzüm bağlarına zarar verdiğini, bazı üzüm bağlarında uyanan gözlerin karardığını, hasar tespit çalışmasının devam ettiğini ifade etti.
'Pervanelerle hava üfleyin'
Ekonomik gücü yeterli olmayan çiftçilerin, donun zararından korunmak için saman yakma, ürünlerin üzerini örtme gibi yöntemlere başvurduğunu belirten Bayraktar, “Rüzgâr pervaneleriyle havanın karıştırılması, su uygulaması gibi teknikler, don riskinden korunmada etkili olan yöntemlerdir. Çiftçilerimiz don riskine karşı tedbirli olmalı, ürünlerini korumak için modern tarım tekniklerini uygulamalıdır. Modern tarım tekniklerinin üreticilerimiz tarafından uygulanması ve kullanımının artması için gerekli tedbirler alınmalıdır. Üreticilerimiz bu konularda bilgilendirilmelidir” dedi.
Fındık fiyatı 3 kat artmıştı
Geçtiğimiz yıl 30 Mart’ta yaşanan don, özellikle Karadeniz ve İç Anadolu’da etkili olmuş, fındık ve kayısı üretimini olumsuz etkilemişti. Fındığın fiyatı 6 liradan 15 liraya kadar çıkarken, kuru kayısının kilosu 20 liradan 70 liraya kadar yükselmişti. Kaynak: Haber Kaynağı

Bu Yazıyı Beğendinizmi?

Paylaş : Facebook Twitter Google Plus Pinterest Tumblr
Sayfa Başına Dön