
İçerisinde bulunan kalori ve vitamin oranlarıyla sağlıklı bir besin türü olan patlıcanın faydaları küçümsenecek gibi değil.
Patlıcan;
- Patlıcan, sindirim sistemini rahatlatıyor ve kolay tuvalete çıkmayı sağlıyor.
- Bağırsakları yumuşatıyor.
- A, B1, B2, C vitaminleri bakımında zengin. Ayrıca kalsiyum, potasyum ve demir minerallerini içinde barındırıyor.
- Kolesterolün düzenlenmesine yardımcı oluyor. Fakat kızartma, oturtma gibi yemekleri hazırlarken çok yağlı yapmamaya özen göstermeniz gerekiyor.
- Kan basıncını artırıyor.
- Kalp hastalıklarının önlenmesine yardımcı oluyor.
- Zayıflamaya yardım ediyor ve düşük kalori içeriği nedeniyle kilo aldırmıyor.
- Bacaklarda ve basenlerde selülit oluşmasını önlüyor.
- Uzun süre kalıcı tokluk hissi sağlıyor.
- Romatizmaya iyi geliyor.
- Dişleri güçlendiriyor.
- Yüksek miktarda su içeriği nedeniyle cildi nemlendiriyor. Kuru cilt ve kuru saçlara iyi geliyor.
- Kansere yakalanma oranını düşürüyor.
- Diyabet rahatsızlığı olanlar için de oldukça harika bir sebze. Şeker hastaları da bu şifalı sebzeyi rahatlıklara tüketebilir.
- Ayrıca, güçlü bir antioksidan özelliğine sahip.
- İçerdiği yüksek orandaki lif sayesinde hazımsızlığı ve kabızlığı önlüyor.
- Pankreas, karaciğer ve böbrekleri kuvvetlendiriyor.
- İdrar söktürücü özelliği bulunuyor.
- Kansızlığa iyi gelerek kan oranını yükseltiyor.
- Cilt kırışıklarını önleme ve yaşlanmayı geciktirme gibi etkileri bulunuyor.
- Kalp çarpıntılarına iyi geliyor.
- Patlıcan tüketim vücuttaki fazla suyu dışarı attığı için kilo vermeye de fayda sağlıyor.
- Ayrıca patlıcan, damla hastalığı taşıyan yaşlıların ilaç tedavisi yanında da öneriliyor.
Uzmanlar cilt hastalıkları, şeker, mide bağırsak ve karaciğer hastalıkları aşırı derecede olanları, patlıcan yememeleri konusunda uyarıyor.