Çeyiz yardımına 27 yaş sınırı

Tarih: December 17, 2015 Kategori: , , ,
Bankada hesap açtırıp üç yıl para biriktirenlere, devlet 5 bin liraya kadar çeyiz yardımı yapacak. İlk evlilik için yapılacak yardımı almak için ise 27 yaşından önce evlenmek şartı bulunuyor

Hükümetin 2016 Eylem Planı kapsamında bir haftada hayata geçirmeyi planladığı esnaf, çiftçi ve gençlere yönelik eylemlere ilişkin 4 kararname ve 1 yönetmelik, Resmi Gazete'de yayımlandı. Hürriyet'te yer alan habere göre düzenleme ile bankada hesap açtırıp üç yıl para biriktirenlere, devlet 5 bin liraya kadar çeyiz yardımı yapacak. İlk evlilik için yapılacak yardımı almak için ise 27 yaşından önce evlenmek şartı bulunuyor.

'3 YIL PARA BİRİKTİR 5 BİN HEDİYE'

Hükümetin açıkladığı,evlenmek isteyenlere verilecek olan çeyiz yardımı düzenlemesine  göre, en fazla 24 yaşında henüz evlenmemiş gençlerle, 18 yaş altında çocuğu olan aileler çeyiz hesabı açtırmak için bankalara başvurabilecek. Çeyiz hesabında aylık ya da 3 aylık periyotlarla en az 3 yıl düzenli ödeme yapan hesap sahiplerine devlet, sözleşmede yer alan sürenin sonunda en fazla 5 bin TL’lik katkıda bulunacak.

Hesap sahibinin, devlet katkısına hak kazanması için 27 yaşını doldurmadan önce ilk evliliğini yapması ve evlenmeden önce asgari 3 yıl boyunca çeyiz hesabına 100 ile bin TL arasında düzenli ödeme gerçekleştirmesi, ödeme planını aksatmaması gerekecek. Aylık planda ödemelerin 3 kereden fazla aksaması halinde devlet katkısı kesilecek. Katkı almaya hak kazanan vatandaşlar, evlilik belgelerini evlendikten sonra en fazla 6 ay içinde bankaya teslim etmek durumunda olacak.

VELİSİ HESAP AÇABİLİYOR

Vatandaşların bankalara yapacakları bireysel başvurularla açılacak çeyiz hesaplarına, belli şartlar sağlandıktan sonra devlet en fazla 5 bin TL katkı yapacak. Yönetmelikteki bazı düzenlemeler şöyle:Ortak çeyiz hesabı açılamayacak, bir kişi birden fazla hesap açamayacak. Hesap bankalar arasında taşınamayacak. 18 yaşından küçük çocuklar için veli veya vasisi tarafından da hesap açılabilecek. Hesabı açan kişi bir defaya mahsus olmak üzere hesabına 15 bin TL’ye kadar para yatırabilecek."

ÜST SINIR 5 BİN TL

Devlet katkısı ödemesi evlilik tarihindeki birikim tutarının yüzde 20’sini ve azami 5 bin TL’yi geçmeyecek. Devlet katkısı, düzenli ödeme süresi 36 ila 47 ay olanlar için ödenek tutar 4 bin TL’yi; 48-59 ay arası olanlar için 4 bin 500 TL’yi; 60 ay ve üzeri olanlar için ise 5 bin TL’yi geçemeyecek. Devlet katkısı, bakanlık bütçesine bu amaçla konulan ödenekten karşılanacak.

Bu Yazıyı Beğendinizmi?

Paylaş : Facebook Twitter Google Plus Pinterest Tumblr
Sayfa Başına Dön