Rus diplomat: ' Gaziantep'te IŞİD İddiası

Tarih: April 10, 2016 Kategori: , , ,
Rusya’nın Birleşmiş Milletler (BM) Daimi Temsilcisi Vitaly Çurkin, Gaziantep’in, IŞİD militanlarının Suriye’den çıkardığı tarihi eserlerin satış merkezine dönüştüğünü iddia etti.

BM Güvenlik Konseyi’ne mektup yazan Çurkin, 9’u BM Dünya Mirası Listesi’nde yer alan 4 bin 500 arkeolojik alanın ve 100 bin kültürel objenin IŞİD’in kontrolünde olduğunu, örgütün tarihi eser kaçakçılığından tahmini olarak yıllık 150 ila 200 milyon dolar kazandığını kaydetti.

Çurkin, mektubunda “Tarihi eserlerin satışı Türkiye üzerinden yapılıyor. Gaziantep, kültür miraslarının yasadışı olarak satıldığı merkez haline geldi” iddiasını  ortaya attı.

Kaçakçılıkta rol aldığını iddia ettiği bazı Türk nakliyat şirketlerinin isimlerini veren Çurkin, eserlerin daha sonra internet yoluyla koleksiyonculara satıldığını kaydetti.

Rus diplomat, örgütün aktif olarak internet üzerindeki açık artırma alışveriş sitelerini kullandığına da dikkat çekti.

'ANTİKACILAR ÜZERİNDEN SATILIYOR'

BM'nin internet sitesinde yayınlanan mektupta, “Aşırılık yanlılarının Suriye ve Irak’tan çaldığı tarihi eserlerin satışı genel olarak Türkiye üzerinden yapılıyor. Türkiye’nin Gaziantep şehri, kültür miraslarının yasadışı olarak satıldığı en büyük merkez haline geldi. Çalınan eserler bu şehirde yasadışı biçimde açık artırmaya çıkarılıyor, antika dükkanları ağı üzerinden ve Bakırcılar Çarşısı’nda satılıyor” denildi.

IŞİD, SOSYAL MEDYADAN YARARLANIYOR’

Faillerin, kimlik ve satıcının bulunduğu gerçek yerin tespitini engellemek amacıyla IP adreslerini değiştirmek gibi gizlilik önlemleri aldığına dikkat çeken Çurkin, “IŞİD, aracıları devre dışı bırakmak ve sanat eserlerini doğrudan alıcılara satmak için son zamanlar sıkça sosyal medyanın sunduğu imkanlardan yararlanıyor” diye konuştu.

IŞİD’in bu amaçla ‘Doğal Kaynakların Kontrolü Bakanlığı’ kurduğunu ve bu yapının başında da Ebu Sayyaf El Iraki’nin bulunduğunun altını çizen Rus diplomat, “Yapılan kazılara, bulunan eserlerin yerden çıkarılması ve taşınması sürecine sadece söz konusu kurumun mührünü taşıyan izin kağıdına sahip kişiler erişim sağlıyor” dedi.

TÜRK DIŞİŞLERİ'NDEN İDDİALARA YANIT

Reuters'a konuşan bir Türk Dışişleri Bakanlığı yetkilisi, "Rus medyasında yer alan ve Rus yetkililerin BM'de gündeme getirdikleri iddialar her ne kadar siyasi amaçlı ve propaganda olsa da ciddi bir şekilde inceleniyor" dedi.

"Türkiye, tarihi  varlıkların Suriye'den çıkarılması ve pazarlanmasını engellemek için gerekli bütün önlemleri aldı" diyen yetkili, konu hakkındaki bulguların BM'nin kültürel konulara eğilen kurumu UNESCO'ya gönderildiğini ekledi.
kaynak:mynet

Bu Yazıyı Beğendinizmi?

Paylaş : Facebook Twitter Google Plus Pinterest Tumblr
Sayfa Başına Dön