Gaziantep'te Aşırı Yoğunluk

Tarih: May 26, 2016 Kategori: , ,
Gaziantep’in Nizip ilçesinde bulunan 150 yataklı Devlet Hastanesi, ilçeye göç eden Suriyelilerle beraber artan nüfusa cevap vermekte zorlanıyor. 76 doktorun görev yaptığı hastane, yılda nüfusunun 6 katından fazla hastaya hizmet veriyor. Her doktora 100'den fazla hastanın düştüğü hastaneye, acil servisle birlikte günlük ortalama 2 bin 500'ün üzerinde hasta müracaat ediyor.

Kamplarda ve ilçede yaşayan Suriyelilerle birlikte nüfusu 200 bine ulaşan Gaziantep'in Nizip ilçesine akın sürüyor. İlçedeki tek Devlet Hastanesinin hasta yükü ise komşu ilçeler Karkamış, Birecik ve Halfeti'nin yanı sıra bölge kırsalından gelenler ve mültecilerle birlikte daha da artıyor. Günlük ortalama, 2 bin 500 hastaya hizmet verilen hastaneye, son bir yılda 910 bin kişi tedavi için başvurdu. 76 doktorun görev yaptığı hastanede kapasitesinin çok üzerinde performans sergileniyor.

İlçe merkezindeki kamplarda yaşayan 25 bin Suriyelinin yanı sıra kamp dışından da yaklaşık 20 bin mülteciye de kapılarını açan hastanede, yaşanan otopark sıkıntısı ise vatandaşları çileden çıkartıyor. Hastaneye alınan MR cihazı ise hastanedeki bazı bölümlerden fedakarlık yapılarak kuruldu. Yılda 20 bine yakın ameliyatın yapıldığı hastanede ayrıca 5 bine yakın Suriyeli mülteci ameliyat edildi.

Hasta sayısı her geçen gün daha da artan hastanede, doktorların ve sağlık personelinin özverili çalışması devam ederken, hasta ve yakınları ise artan yoğunluktan şikayet ediyor. Nizip ilçesindeki hastanenin 1983 yılında yapıldığına dikkat çeken vatandaşlar, bir çok iyileştirme yapılmasına rağmen kentte yaşayan 25 binin üzerindeki Suriyeli mültecinin hastaneyi kullanması ile yoğunluğun bir kat daha artığını kaydetti.

LOKAL HASTANELER DE ÇARE OLMADI
Hastanenin kalabalığı, ilçe merkezi dışındaki 3 ayrı çadır kente kurulan 3 lokal hastaneyle bir nebze olsun hafifletilmeye çalışıldı. Fiziki şartların iyileştirilmeye çalışıldığı hastanede, yönetimin aldığı ek tedbirlerle vatandaşların yığılması engellenmeye çalışılıyor. Ancak tüm çabalara rağmen de hasta yoğunluğu istenilen düzeye çekilemedi. Hastanede 1 Şubat tarihinden itibaren başlatılan ek mesai uygulaması ile yoğunluk azaltmaya çalışıldı. Hafta içi saat 20.00'ye kadar uzatılan ek mesai uygulaması ile Cumartesi günleri ise saat 09.00-13.00 arasında da personel çalışarak, yığılmalar engellenmeye çalışıldı. Tüm çabalara rağmen halen hastanede bir doktor, ortalama 100'den fazla hastaya hizmet veriyor.

BİR YILDA 189 BİN MÜLTECİ TEDAVİ EDİLDİ
Yoğunluğun had safhaya ulaştığı hastanede imkanlar en verimli şekilde kullanılarak, ortalama 20 ameliyat gerçekleştiriliyor. Günde 10 doğumun da yapıldığı hastaneye, günde 650-700 kişi acil servisten giriş yapıyor. İlçede bulunan özel bir hastanenin kapatılması ile hasta yükünün en az yüzde 20 arttığı belirtiliyor. Ayda ortalama 90 bin kişinin tedavi için başvurduğu hastanede, 48 uzman 13 pratisyen 15 diş görev yapıyor. Hastaneye son bir yıl içerisinde acil ve diğer polikliniklerine başvuran mülteci sayısı ise 190 bin kişiye yaklaştı.

KİMİ KAPASİTE ARTTIRIMI, KİMİ İSE YENİ HASTANE İSTİYOR
22 dönüm arazi üzerine kurulu hastanenin ilçe merkezinde artık yetersiz kaldığını belirten vatandaşlardan bazıları, hastanenin genişletilerek, kapasitesinin arttırılmasını istedi. Bazı vatandaşlar da kapasitesinin üzerinde hizmet vermeye çalışılan hastane fizik şartlarının iyileştirmek yerine yerine 450-500 yataklı hastane yapılmasını isteyen vatandaşlar, "Nüfusu 130 bin olan ilçeye, 25 bin Suriyeli mülteci geldi. İlçede bulunan 150 yatak kapasiteli Nizip Devlet Hastanesi, bu nüfusun ihtiyaçlarını karşılaya bilmek için yoğun çaba sarf ediyor. Bir doktor 100'den fazla hastayı muayene etmek zorunda kalıyor. Koridorlarında yer kalmayan hastanede, doktor odalarının önü muayene sırası bekleyenlerle doluyor. Muayene için 2-3 hastaya birden muayene eden doktorlar, fazla mesai yapmak zorunda kalıyor. Hastanede yatış için yer bulmakta ise bazen zorlanıyorlar. Hastane yönetimi bu durum karşısında geçici tedbirlerle durumu idare etmeye çalışıyor" diye konuştu.
kaynak:megahaber27

Bu Yazıyı Beğendinizmi?

Paylaş : Facebook Twitter Google Plus Pinterest Tumblr
Sayfa Başına Dön