Uykumuzda Neden Sayıklarız?

Tarih: February 09, 2011 Kategori: , , , , ,
Uykuda sayıklama bir uyku rahatsızlığıdır. Peki uykumuzda neden sayıklarız ve bu sorun daha ciddi problemlerin göstergesi olabilir mi?


Yaşam süremizin 1/3’ünü uyuyarak geçiririz. Uyku, insan vücudu ve beynin fonksiyonu için hayati bir öneme sahiptir. Her gece biz uyurken vücudumuzda mucizevî işlemler gerçekleştirilir. Günün yorgunluğunu atar, enerji depolar ve büyüme hormonu salgılarız. Beynimiz gün boyu edindiğimiz bilgileri işler. Bilim adamlarına göre “öğrenme” ancak uykumuzda gerçekleşir ve bilgiyi saklama işlemi uyku esnasında olur.


Uyurgezerlik, uyku apnesi, kâbuslar ve uykuda konuşma. Bu hastalıkların hepsi uyku bozuklukları arasında sıralanır. Uykuda konuşma kişinin kendisi için zararsız olsa da yanında uyuyana çok fazla rahatsızlık verebilir. Çünkü bu konuşmalar mırıldanmalar ya da sesli ve uzun soluklu cümleler olarak görülebilir. Çoğu kişi sessiz ve belirsiz bir şekilde konuşsa da çığlıklar atan ve herkesi korkutan hastalara da rastlanır.

Çocuklar uykularında konuşmaya daha meyillidir. Bunun nedeni beynin gelişiminin ve uyku düzeninin tamamlanmamış olmasıdır. Çoğu çocuk bu alışkanlığın üstesinden gelir ve büyüdükçe konuşmayı bırakır.

Stres ve uyku problemlerini aktar ürünleriyle yenin!

Uykuda konuşma rahatsız uyku evrelerinin sonucudur. Uyku bozukluğu olan kişilerde ve zaman zaman da rahatsız bir gece geçiren kişilerde geçici olarak görülür. Uykusunda konuşan kişiler genellikle tam olarak uykuya dalamaz ve bu gün içerisinde dalgınlığa neden olur. Çünkü tam anlamıyla dinlenmiş olarak uyanmazlar.

Uykuda konuşmayı tetikleyen faktörler arasında stres ilk sıradadır. Uykudan hemen önce bir şeyler yenilirse bu da uykuda konuşmaya ve kabuslara neden olabilir.

Uykusunda konuşan kişilerin büyük çoğunluğu söylediği şeyleri hatırlamaz ve konuşmadıklarını iddia edebilirler

Bu Yazıyı Beğendinizmi?

Paylaş : Facebook Twitter Google Plus Pinterest Tumblr
Sayfa Başına Dön