Gaziantep esnafı, kara kara düşünüyor

Tarih: March 01, 2016 Kategori: , , ,
Kira artışına söz konusu caddelerde iş yeri açmak isteyen Suriyelilerin oluşturduğu talebin neden olduğunu iddia eden esnaf, buna bir an önce çözüm bulunmazsa yerli bir çok esnafın kepenk kapatacağını belirtiyor.

Gaziler ve Mütercim Asım caddesindeki esnafı stres sardı. Fakat bu sefer sorun altın veya dolar değil. Sorun dükkan kiraları. Çarşıdaki kiralar genel olarak TL üzerinden hesaplanıyor. Ve her yılın Ocak ayının ilk haftası bu kiralar yeniden hesaplanıyor. Kira fiyatları genellikle enflasyon üzerinden hesaplanırken, Suriyeliler dükkan sahiplerine fahiş kira teklif ederek fiyatları 3-4 kat yükseltti.

Suriyeli mültecilerin Gaziantep'e yerleşmesinin ardından şehirde yükselen ev ve kira fiyatları hem Suriyeli mültecileri hem de Gaziantep halkını mağdur ediyor. Gaziantep’in en işlek alış veriş merkezlerinden birisi olan Gaziler Caddesi’nde fahiş fiyatla dükkan kiralayan Suriyeliler, cadde esnafının tepkisini çekiyor. Bin 500 lira kirası olan işyerlerinin 4-5 bin liraya kiralanması Gaziler Caddesi esnaflarını endişeye sevk ediyor.

Suriye’deki iç karışıklık nedeniyle ülkemize sığınan Suriyeliler Türkiye genelinde olduğu gibi Gaziantep’te ekonomik sorunların artmasına neden oluyor. Gaziantep’e gelen Suriyeliler ilk zamanlar barınmak için evlerin dışında garaj ve depoları da kiralaması nedeniyle ev kiraları anormal derecede artış göstermişti.

ESNAFLAR KARA KARA DÜŞÜNÜYOR
Gaziantep’te başta Organize Sanayi Bölgesi olmak üzere kentimizdeki bir çok işyerine işçi olarak çalışan Suriyeliler dükkan açmaya başladı. İşyerlerine Arapça isim verilmesi tepkilere neden olunca Büyükşehir Belediyesinin çalışmasıyla Suriyeliler dükkanlarına Türkçe isim vermeye başladılar. Kentimizin her bölgesinde dükkan açarak esnaflık yapan Suriyeliler şimdi de Gaziantep’in en işlek alış veriş merkezlerinden birisi olan Gaziler Caddesi’nde fahiş fiyatlarla dükkan kiralayan Suriyeliler, Gaziler Caddesi esnafının tepkisiyle karşılaştı. Gaziler Caddesi’ndeki dükkanların kirasının bin 500-2 bin lirayken Suriyelilerin 4 bin 5 bin liraya dükkan kiralaması esnafları kara kara düşünmeye sevk etti.

Mustafa Öz: “Gaziler Caddesi’nde dükkan kiralayan Suriyeliler kira fiyatlarını artırıyor. 4 liraya parfüm satıyor ama dükkan kirası 5 bin lira. Günde 100 tane parfüm satsa dükkan kirasını çıkartamaz, burada kara para aklama havası esiyor. Devlet, hükümet ve belediyelerin bu sorunuma bir el atması lazım. 2 bin 500 lira olan dükkan kirası 5 bin lira oldu bu durum bütün esnaflara zarar verir. Esnaflardan gizli tepki var ama kimse söylemiyor.”

Ali Öz: “1-2 sene öncesine kadar bin ile bin 500 lira arasında kiralar şu anda Suriyeliler tarafından 4 bin 5 bin liraya tutuldu. Herkes kendi ekmek parasının peşinde koşuyor ama Suriyelinin tuttuğu dükkanın yanındaki kuyumcu 2 bin lira kirayı çıkaramazken kendisi boş dükkanı 5 bin liraya kiralıyor. Sadece parfüm satarak 5 bin lira kirayı nasıl kazanacak. Burada kara para aklama var gibi düşünüyoruz. İlerleyen zamanlarda bütün esnafa zarar vereceğine inanıyoruz. Suriyeliler 1 senelik peşin veriyorlar ama belki bir sene sonra buradan gidecekler ve ortada 4-5 bin lira gibi şişirilmiş kiralar kalacak. “

Hüseyin Kuzu: “Gaziler Caddesi’ndeki en büyük sorunumuz bilhassa Suriyelilerin dükkanlara çok yüksek kiralar vermesi. Dükkan sahipleri seve seve kiraya veriyor çünkü Suriyeliler kira bedelini bir senelik peşin veriyorlar. Suriyelilerin yüksek kira vermesi nedeniyle yerli esnaflara dükkan kiralanmıyor ve bizim dükkan kiralarımız artıyor. Esnaflar kendi kirasını ödeyemediği zaman elemanlarını işten çıkarıyor.”
Kaynak: Pusula, Hakan Yağlı

Bu Yazıyı Beğendinizmi?

Paylaş : Facebook Twitter Google Plus Pinterest Tumblr
Sayfa Başına Dön