Altın fiyatları uçuşa geçti! 13 aydır ilk kez oldu! Tarih belli oldu! Dolar etkisi..

Tarih: February 22, 2022 Kategori: , , , , , ,

Altın fiyatlarıyla ilgili flaş gelişme. Altın fiyatları uçtu. Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in Ukrayna'nın doğusundaki ayrılıkçı bölgeleri tanıyan kararnameye imza attı. Donetks ve Lugansk Halk Cumhuriyetleri'ni tanıyan Rusya'nın hamlesiyle altın fiyatları güç kazandı. Tüm dünya Rusya-Ukrayna arasında çıkacak olan çatışmayı beklerken Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin masa başında Ukrayna'nın bazı bölgelerini ele geçirecek karara imza attı.


Putin, Donetsk ve Luhansk'ı tanıyan kararnameyi imzaladı. İmzanın ardından gece geç saatlerde Rusya'dan Ukrayna'nın içine doğru askeri hareketlilik yaşandı. Rusya, tanıdığı ayrılıkçı bölgelere askeri teçhizat ve destek ekibi yığdığına dair videolar paylaşıldı.


Bu durumla birlikte Altın fiyatlarında sert Fiyat hareketleri görülmeye başlandı. Henüz çatışma yaşanmamış olmasına rağmen altın fiyatları 1900 dolar seviyesinde dengeye oturdu.


Ons Altın güne 1904 dolardan başladı. Gün içinde en düşük 1904 dolar, en yüksek de 1914 dolar seviyesi görüldü. Saat 09:09 itibarıyla ons altın 1910 dolardan alıcı buluyor.


GRAM ALTIN DA YÜKSELİŞTE


Gram Altın fiyatları da ons altına paralel olarak yükseliş gösteriyor. Gram altın güne 837.4 liradan başladı. Gün içinde en düşük 835.7 lira, en yüksek de 842.9 lirayı gördü. Saat 09:09 itibarıyla 839.8 liradan alıcı buluyor.


13 AYIN ZİRVESİNDE


Ikon Menkul altın fiyatları için değerlendirmede bulundu. Ikon Menkul, ons altında direnç olarak 1935 doları hedef gösterdi.


İşte o analiz: Rusya-Ukrayna hattının Putin’in açıklamalarıyla yeniden ısındı. Son gelişmelerle birlikte Ons Altın 1914 ile son 13 ayın yüksek seviyesine yaklaştı. Değerli madende yukarıda son 13 ayın yüksek seviyesi olan 1916 bandı ile 2075-1675 düşüşünün %61.8 fibo bandı olan 1924 seviyesi ilk direnç bölgeleri olarak takibimizde olacak. Olası düzeltmelerde ise 1900 ve 1886 seviyeleri ilk destek bölgeleri olarak takip edilebilir. Fiyatlamaların yönü açısından Ukrayna hattında yaşanacak gelişmeleri yakından izlemeye devam edeceğiz.


Destekler: 1900-1886-1873

Dirençler: 1916-1924-1935


Altın ve Para Piyasaları Uzmanı Mehmet Ali Yıldırımtürk, “Fed’in yıl içinde 0.50 ya da 0.25 oranlarında yaklaşık 5 kez faiz artırması bekleniyor. Bu durumda yılsonunda faiz oranı yüzde 2’lere çıkacak. Ancak ABD’nin yıllık enflasyonu yüzde 7.5 ve bunun artması bekleniyor. Çünkü lojistik sıkıntıları, çip krizi ve tedarik sorunları devam ediyor. Bu durum da yatırımcıyı altına yönlendiriyor” dedi.


PARASINI KORUMAK İÇİN


ABD’de enflasyonun son 40 yılın zirvesinde olduğunu hatırlatan Yıldırımtürk, “ABD’de enflasyonu düşürmek zor görünüyor. Fed’in faiz artırımını beklentiler yönünde yapması halinde yani faiz yüzde 2’lerde kalırsa, enflasyona karşı negatif bir getiri sağlayacağından yatırıcımların altına olan talebi devam edecektir. Yani nasıl ki bizim ülkemizde yüksek enflasyon karşısında parasını korumak için insanlar altına yöneliyorsa tüm dünyada da böyle olacak” diye konuştu.


RUSYA OLAYI ETKİLİYOR


Rusya krizinin de altında etkili olduğunu söyleyen Yıldırımtürk, şöyle konuştu: “Ama Rusya krizi olmasa bile yılın ikinci yarısında altının ons fiyatının 1.950-2 bin seviyelerine yükselmesini bekliyorum. Ayrıca Rusya olayıyla ilgili gerginlik devam ederse ons altın yılsonunda 2 bin 250 dolara ulaşabilir. Çünkü Rusya-Ukrayna krizi Avrupa’da gaz sıkıntılarına neden olacaktır, bu durum da enerji fiyatlarını artırarak enflasyonu tetikleyecek ve altının yükselmesine neden olacak.”


GRAM ALTIN NE ZAMAN 1000 LİRA OLACAK?


Yurtiçindeki gelişmeleri de değerlendiren Yıldırımtürk, şöyle devam etti:“Doların 13.50 lira seviyelerinde yatay seyrine devam etmesi bekleniyor. Bu durumda yurtdışında altının ons fiyatı yükselirse gram altın da 850 lira olabilir. Ancak mart sonunda Kur Korumalı TL Mevduat Hesapları ilk 3 aylık süresini doldurmuş olacak. Bu hesaplarda parası olan insanlar sistemden çıkarsa dolar 14 lirayı görebilir. Ozaman da gram 900 liraya yükselir. Bu sırada ons altında da 2 bin 250 seviyesi aşılırsa gram altının yılsonunda 1.000 lirayı tekrar geçeceğini düşünüyorum.”



DURGUNLUK RİSKİ


Altının bu haftaki yüzde 3’lük rallisine rağmen piyasalarda, “ABD ile Rusya arasındaki gerilim azalmaya başlarsa değerli metal bu ivmeyi sürdürebilir mi?” soruları yankılanmaya başladı. Konuya ilişkin değerlendirmede bulunan Piyasa Analisti Neils Christensen, “Daha önce de belirttiğim gibi, güvenli liman varlığı olarak altın satın alma taraftarı olmamamın nedenlerinden biri de bu” dedi. Ayrıca, enflasyonun piyasaların üzerinde gezinen ve küresel ekonomiye zarar veren kara bir bulut olarak kaldığı için bu sefer biraz farklı hissettirdiğini de belirtti.


DOLAR VE EURO


Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in son dakika açıklamaları ile piyasalar harekete geçti. Bu gelişmelerle güne 13,69 liradan başlayan dolar/TL devam eden saatlerde 13,90'ın üzerine tırmandı. Euro ise 15,78 seviyesini gördü. Rus piyasalarında ise ruble ve borsalardaki değer kayıpları derinleşti. ABD dolarında artan dalgalanmaların yatırımcıları ticarette stabil olan yuana itmesi nedeniyle, 2030’da dünyanın üçüncü büyük rezerv parası olacağı ifade edildi.



RUS PİYASALARINDA KAYIPLAR DONBAS GERGİNLİĞİYLE DERİNLEŞİYOR


Rusya yanlısı ayrılıkçıların sözde yönetimlerini tanımasıyla Rus para birimi ruble ve borsalardaki değer kayıpları artıyor. Rusya ile Ukrayna arasında gerginliğin tırmanmasıyla dolar/ruble paritesi güne yüzde 1 artışla başlayarak 80 seviyesine, euro/ruble paritesi de yüzde 1 yükselişle 91,1’e çıktı. Moskova Borsası (MICEX), yüzde 6,6 değer kaybederek 2.853 puana, RTS endeksi de yüzde 10 azalarak 1.087 puana kadar geriledi.



MORGAN STANLEY’DEN DİKKAT ÇEKEN YUAN AÇIKLAMASI


Finansal haberleşme ve uluslararası ödemeler için küresel bir sistem olan Society for Worldwide Interbank Financial Telecommunication (SWIFT) verilerine göre, Çin yuanı küresel ödemeler için en çok kullanılan dördüncü para birimi olma konumunu korudu. Yuan, aralık ayındaki yüzde 2,7’lik artışın ötesine geçerek küresel ödemelerin yüzde 3,2’sini kapsadı ve dolar, euro ve sterlininin ardından dördüncü sıradaki yerini pekiştirdi. ABD doları, küresel işlemlerin yüzde 40’ını kapsıyor ancak uzmanlar, gelecekte farkın kapanacağını düşünüyor.


ABD’li yatırım bankası Morgan Stanley tarafından yapılan bir analizde, yuanın 2030 yılına kadar dünyanın üçüncü büyük rezerv parası olacağı tahmininde bulunuluyor. IMF verilerine göre ise yuan şu anda dünyadaki en güçlü beşinci rezerv para birimi olarak anılıyor.


DOLARDAKİ DALGALANMA YUAN’A TEŞVİK ETTİ


Çin Merkez Bankası’ndan (Bank Of China) analist Wang Youxin, yuanın artan kullanımının Çin’in uluslararası ticaretteki artan rolüyle ilişkili olduğunu değerlendirildiğini belirtti. Kovid-19 sırasında küresel tedarik ağında yaşanan sorunların Çin’in ithalat ve ihracat gücüyle hafifletildiğini ifade eden uzmanlar, bu dönemde yuanın kullanımının gözle görülür biçimde arttığını kaydetti.


ABD dolarında artan dalgalanmaların da ticarette stabil olan yuan kullanımını teşvik ettiğini söyleyen Wang Youxin, Çin yuanının uluslararası ticaretin yanı sıra yatırım ve finansal araçlar konularında da kullanıldığını bildirdi.


Çin’in ithalatının 2021 yılında bir önceki yıla göre yüzde 21 arttığını vurgulayan China Everbright Bankası’ndan Zhou Maohua, 39 trilyon yuanlık ithalat pazarının yuanın kullanımını artıran bir etken olduğunu savundu. Maohua, yuanın geçen birkaç yılda istikrar yakalamasının ülkelerin merkez bankalarında da güven yarattığını belirtti.

Bu Yazıyı Beğendinizmi?

Paylaş : Facebook Twitter Google Plus Pinterest Tumblr
Sayfa Başına Dön