Pekmezi Sakın Böyle Yemeyin ! İşte detaylar

Tarih: February 14, 2022 Kategori: , , , ,
Hastalıklardan korunmak ve bağışıklık sistemini güçlendirmek için tercih edilen doğal takviye gıdalardan biri olan pekmezin nasıl saklanacağı da merak konusu oluyor. Köpüklenen pekmez yenir mi? Kavanozdaki pekmez köpüklenirse ne yapılmalı? Pekmezin üzeri köpükleniyorsa dikkat! Sağlığa çok zararlı
Pek çok kişi pekmezi hastalıklardan özellikle şimdilerde koronavirüsten korunmada ve bağışıklık güçlendirmede sıklıkla tercih eder. İmkanı olanların taze meyvelerden evde yapmasının daha sağlıklı olduğu bilinen bir gerçektir. Satın alınanların da evde yapılan kadar olmasa da sağlıklı olanını tercih etmek son derece önemlidir.



Genellikle yazdan yapılan veya bir şekilde fazlaca alınan pekmezi saklamakta oldukça dikkat edilmesi gereken konulardan biridir. Çünkü kavanozdaki pekmezin üzerinde köpüklenme başladıysa bozulmaya başladığı anlamına gelir ve bozuk pekmez tüketmek çok zararlıdır.


PEKMEZİN FAYDALARI





Pekmez tam bir enerji kaynağı: En eski kültürlerden beri Anadolu'da binlerce yıldır geleneksel olarak hemen her türlü rahatsızlıkta her türlü şikayette tüketilen pekmez şeker ve diğer katkı maddeleri kullanılmadan elde edilir. Şeker bakımından zengin meyvelerin suyunun kaynatılarak konsantre bir kıvam elde edilmesiyle üretilen yoğun kıvamlı bir şuruptur. 


Hemen kana karışıyor: Pekmez tam bir karbonhidrat deposu oluşuyla, glikoz ve fruktoz içermemesiyle kısa sürede kana karışan faydalı bir besindir. İçeriğinde bulunan B1,B2,B3 vitaminleri ile kalsiyum, potasyum, magnezyum ve demir sayesinde yüksek vitamin ve mineral kaynağıdır.



Kansızlığa iyi geliyor: Pekmezin bu faydasını bilmeyen yoktur. Halk arasında her kim bu konudan şikayetçi olursa ilk olarak aklına pekmez yemek gelir. Özellikle çocuklarda her gün 1 kaşık pekmez yedirmeye ebeveynler özen gösterir. Yetişkin kişilerde de genellikle kadınlarda sık sık ortaya çıkan demir ve B12 vitamini eksikliği için ilaç kullanmak istemeyen kişilerin veya ilaca ek olarak takviye almak isteyen kişilerin düzenli olarak pekmez tükettiği de bilinir.






Pekmez vücutta kolayca emilebilen demir içeriği nedeniyle süt ve süt ürünlerinden sonra kalsiyum bakımından zengin olan bir besindir. Ayrıca pekmezde bulunan antioksidanlar vücut direncini arttırarak bağışıklık sistemini güçlendirir ve özellikle kuru öksürüğe çok iyi gelir.



Kemik sağlığını korur: Pekmez içeriği itibariyle yoğun bir kalsiyum kaynağıdır. Kalsiyum da herkesçe bilindiği gibi kemik ve kas sağlığını koruyarak sağlıklı olmasına neden olur. Sağlıklı dişler içinde bolca kalsiyum gerekir ve bu ihtiyaç duyulan kalsiyum pekmezde vardır.





Antioksidan kaynağıdır: Pekmez muadilleri olan diğer şekerli ürünler ve tatlandırıcılarla karşılaştırıldığında yüksek oranda antioksidan içerir. Bu antioksidanlar vücudu çeşitli bozukluklar ve bazı hastalıklara karşı korur. Özellikle sağlıklı beslenen kişilerin şeker yerine hayatlarına pekmezi dahil etmesi de bu yüzdendir.





PEKMEZİN BOZULDUĞUNU NASIL ANLARIZ?



Pekmezin bozulduğunu anlamanın tek yolu değil birden çok yolu vardır. Evre evre olan bu yolların hepsi farklı şekillerde ortaya çıkar. Bozulma ilk etapta kavanozdaki pekmezin köpüklenmesiyle ortaya çıkar.




Eğer pekmezi sıcak veya nemli ortamda saklıyorsanız bir süre sonra üzerinde köpüklenmeler olması kaçınılmazdır. Genellikle açık kahverengi veya sarı renkte olan bu köpük kavanozda bulunan pekmezin tüm üstünü kaplayacak şekilde oluşur. Bu şekilde oluşan köpükler tehlikelidir ve fark edildiği anda gereği yapılmalıdır.





Bu köpükler bakteri üreterek pekmezin bozulmasına neden olur. Eğer zaman içinde fark edilmezse bakterilenme durumu artar ve pekmezin rengi daha da koyulaşmaya başlar.




Pekmezin bozulduğunu kavanoza bir kaşık batırıp çıkarttığınızda açık kahverengi bir tabakanın kaşığın üstünde kaldığını gördüğünüzde anlarsınız. Bu renk çok koyu bir kahverengi hatta siyaha dönük bir renktir.



Pekmezin bozulduğunu anlamanın bir diğer yolu da pekmezin bulunduğu kavanoz veya şişeyi çalkalamaktır. Çalkaladığınızda pekmez önceki halinden çok daha fazla yoğun kıvamda görünüyorsa ve çalkalamakta zorlanıyorsanız bu şekilde de pekmezin bozulduğunu anlayabilirsiniz. Dibindeki tortu kalınlaşmışsa da bozulduğunu gösterir. Ayrıca hemen herkesin kolaylıkla anlayabileceği yöntem de şüphesiz tadı ve kokusundan anlamaktır.

Bu Yazıyı Beğendinizmi?

Paylaş : Facebook Twitter Google Plus Pinterest Tumblr
Sayfa Başına Dön